Kampparit P15 on Suomen mestari

Kampparit P15 on Suomen Mestari 2017 (Kuvaaja Anna Pulkkinen) net

Kampparit P15 voitti jääpallon P15 Suomen mestaruuden kaatamalla Oulussa pelatussa SM-loppuottelussa helsinkiläisen Botnia sinisen lukemin 4-1. Koko kauden voitokkaasti pelannut ja lopputurnauksen ainut voittamaton joukkue saikin ottelun jälkeen kaulaansa ansaitut SM-kultamitalit ja Suomen mestaruuspokaali matkasi Mikkeliin.

Oulun Luistinseuran (OLS) järjestämän SM-lopputurnauksen alkusarjan A-lohkon puhtaalla pelillä voittanut Kampparit eteni suoraan sunnuntaina pelattuun välierään, jossa vastaan asettui puolivälierästä vauhtia hakenut Porin Narukerä.

Välierän ensimmäinen puoliaika oli tasainen ja tiukka. Narukerä oli kerännyt joukkueeseensa jääkiekkoilijoita, joiden fyysisesti vahva pelaaminen pääsi hieman yllättämään Kampparit ottelun alussa, ja porilaiset pysyivätkin mukana taukoon saakka, jolloin lukemat tulostaululla olivat 3-3. Toisella puolikkaalla Kampparit pääsi paremmin kiinni omaan pelaamiseen, ja joukkueen lajiosaaminen ja luisteluvoima alkoi purra. Narukerä pelasi koko ottelun fyysistä peliä, ja Kampparit saikin jatkuvasti osumia porilaisten mailoista, vaikka tuomarit eivät niihin jäähyjen muodossa puuttuneetkaan.

– Kyllähän se oli tiedossa, että Narukerän kiekkopojat pelaavat fyysisesti ja mailasta tulee jatkuvasti. Olimmekin painottaneet pelaajille, että pidetään päät kylmänä eikä provosoiduta – pidetään oma peli koko ajan kasassa. Narukerältä puuttui jääpallonomainen pelaaminen ja heidän ensimmäiset maalit tulivatkin hivenen onnekkaasti maalinedustan hässäköistä, mutta ei meillä missään vaiheessa ollut mitään hätää, kertaa Kamppareiden valmentaja Lasse Pulkkinen.

Välierä oli vahva näytös koko joukkueelta, ja Kampparit voittikin ottelun lopulta selvin 11-4 lukemin. Kamppareiden maalit kirjattiin Leevi Kukkasniemelle, Aki Manniselle ja Eetu Pulkkiselle.

Loppuottelussa yllättäen vastassa Botnia sininen

Suomen mestarit juhlii (Kuvaaja Anna Pulkkinen)

Turnauksen ehkä isoin yllätys koettiin välierissä, kun toinen ennakkosuosikki Jyväskylän Seudun Palloseura (JPS) ei pystynyt kaatamaan Botnia sinistä, ja joutui tyytymään pronssiotteluun Botnian suunnatessa Kamppareiden kanssa loppuotteluun. Turnaus osoitti, että jääpalossa ei isolla kentällä pärjää, jos joukkueen peli rakennetaan parin kärkipelaajan varaan. Kamppareilla oli koko kauden iso etu siinä, että joukkueessa riittää leveyttä ja osaavia jääpalloilijoita. Loppuottelussakin Kamppareilla oli kuusi vaihtopelaajaa, jotka varmistivat, että joukkueen vire kesti loppuun saakka.

Kampparit pelasi huippupelin Botnia sinistä vastaan jo lopputurnauksen alkusarjassa perjantaina, jolloin Botnia kaatui lukemin 9-3. Botnia oli selvästi ottanut opiksi aiemmasta pelistä ja pyrki loppuottelussa pelaamaan Kamppareiden kärkipelaajat pois pallosta, siinä kuitenkaan onnistumatta. Kamppareiden peli ei ollut tälläkään kertaa vain kärkipelaajien varassa, vaikka turnauksen tilastomerkinnät menivätkin lähinnä kauden aikana tilastoista tutuiksi tulleille nimille.

Kampparit pelasi koko loppuottelun kurinalaisesti ja puolusti koko joukkueella. Joukkue tiedosti pelaavansa Suomen mestaruudesta, eikä Kamppareilla ollut koko ottelun aikana mitään hätää, vaikka lukemat ei tulostaululla totuttuun tapaan lisääntyneetkään. Ottelu päättyi lopulta lukemiin 4-1 (2-1) ja Kamppareiden mestaruusjuhlat saivat alkaa.

– Botnian kapeassa kokoonpanossa oli pari vahvaa pelaajaa, mutta ei sillä jääpallossa pärjää, jos vastassa on tällainen jääpallon joukkuepelin taitava vastustaja. Vastustajan kiekkopojat pelasivat taas odotetusti fyysistä peliä, mutta me pidetiin päät kylmänä eikä sorruttu jäähyihin. Kovat pelit sytyttää, mutta oltiin selkeästi vahvempi joukkue ja otettiin ansaittu voitto – tosi hyvä esitys koko joukkueelta, iloitsee Pulkkinen.

Kamppareiden maalit loppuottelussa tekivät Karo Liimatainen, Leevi Kukkasniemi, Aki Manninen ja Eetu Pulkkinen.

Pronssiottelussa JPS kukisti Narukerän 3-4 (3-1) ja tuli näin P15 SM-sarjassa Kamppareiden ja Botnia sinisen jälkeen kolmanneksi.

Turnauksen järjestäjän puolesta arvokkaimpana pelaajana palkittiin Leevi Kukkasniemi ja tsempparina joukkueen kapteeni Aki Manninen. Puolustuksen kulmakivenä koko viikonlopun taistelivat libero Topi Saukkonen sekä nuoret Aapo Pulkkinen ja Marcus Ukkonen. Turnauksen, ja samalla koko kauden, päätteeksi koko joukkue sai kaulaansa hyvin ansaitsemansa SM-kultamitalit.

Kampparit hallitsi koko kauden

Kampparit P15 - kultamitalit kaulaan (Kuvaaja Anna Pulkkinen) net

Koko kausi oli tulosten valossa Kamppareiden juhlaa, ja joukkue hävisi kauden aikana vain yhden ottelun ja pelasi kerran tasapelin. SM-alkusarjan itälohkossa Kampparit tuli toiseksi tasapisteillä lohkon voittaneen JPS:n kanssa. Joukkueen kehittymisen kannalta haasteena on se, että kovia pelejä tarvittaisiin tasaisesti ja useammin kauden mittaan, mutta nyt niitä oli vain muutama.

Jääpallon P15 SM-sarjan kaksi parasta joukkuetta kutsutaan vuosittain marraskuussa Ruotsin Bollnäsissä järjestettävään Mini World Cup -turnaukseen, jossa pelaavat Ruotsin, Suomen, Norjan ja Venäjän parhaat P15-ikäluokan juniorijoukkueet.

Kampparit P15 valmentajat ja joukkueenjohtaja kiittävät pelaajia ja heidän vanhempiaan hienosti ja suunnitelmien mukaan menneestä jääpallokaudesta.

Lisää aiheesta:

Teksti: Mari Ukkonen
Kuvat: Anna Pulkkinen