Rakkaudesta lajiin

16.02.2019 | Juniorit

Lasse ”Lastu” Pulkkinen viettää suuren osan vapaa-ajastaan junnujääpallon parissa. Vuonna 2005 oman jääpallouransa paketoinut Pulkkinen aloitti valmennushommat Kamppareissa 2009, kun Aapo-poika aloitti jääpallokoulussa. Siitä asti hän on kulkenut menestyksekkään ikäryhmän mukana valmentaen nykyään Kampparien P17 joukkuetta.

P15-maajoukkuetta Lasse Pulkkinen on valmentaa nyt toista kautta. Maajoukkuevalmennus eroaa seurajoukkuevalmennuksesta siinä, että tapahtumia on vähän ja aika on rajallista, joten toimiva pelitapa on löydettävä nopeasti. Oman haasteensa tuo se, että pelaajia ei tunne niin hyvin kuin seurajoukkueessa.

– Murrosikä asettaa omat haasteensa valmentamiselle, kun nuorten tunteet kuohuu, mieli vaihtelee ja välillä pelaajien ajatuksen on ihan muualla… Omasta ammatista on kyllä ollut hyötyä valmentamisessakin, koska töissä joutuu miettimään miten lapsen mieli saataisiin balanssiin, Pulkkinen kertoo.

Jääpallo vie paljon aikaa ja pelireissuja varten joutuu toisinaan ottamaan töistä myös palkatonta vapaata. Valmentaminen on kuitenkin antoisaa. Kysyttäessä mikä valmentamisessa on parasta ja mikä ikävintä, vastaus tulee nopeasti.

– Parasta on, kun näkee miten pelaajat kehittyvät, viihtyvät yhdessä ja saavat yhdessä onnistumisia kentällä. Meillä P17 joukkueessa on hyvä huumori niin toimihenkilöiden kuin pelaajien kesken ja yhteisöllisyys lajin sisällä on mukavaa. Jääpallosta olen saanut paljon elinikäisiä ystäviä ja hienoja kokemuksia. Ikävintä on tietysti toisinaan nämä olosuhteet; räntä ja vesisade talvella, koska jääpallohalleja ei Suomessa ole, pohtii Pulkkinen.

Kansainvälisten kovien ottelujen tarpeen perään kuuluttava Pulkkinen pitää enemmän seuratyöstä, vaikka maajoukkuetehtävät ovat aina kunnia-asia. Lajin sisällä on hyvä yhteistyö ja jääpalloaiheisia keskusteluja käydään eri seurojen valmentajien kesken useasti. Halu kehittyä valmentamisessa on kova ja koulutuksia voisi olla enemmän.

– Jääpallo on hieno laji ja meillä on joukkueessa niin mahtavia nuoria, että töiden jälkeen on mukava lähteä valmentamaan. Itselläni on halu kasvattaa nuoria ”oikeille raiteille”. Rajat on rakkautta. Omalta osaltani teen voitavani, jotta liikunta pysyisi näiden nuorten mukana läpi elämän, keväällä 2017 vuoden juniorivalmentajaksi valittu Lasse Pulkkinen toteaa.

Teksti ja kuva: Mari Ukkonen

Artikkeli julkaistu alun perin Kamppariuutisissa 15.2.2019