Mini World Cupin kaltaisia kovia pelejä tarvitaan

06.11.2017 | Juniorit

Kampparit P15 musta osallistui 3.-5.11.2017 Ruotsissa järjestettyyn Bollnäs Mini World Cup (MWC) -jääpalloturnaukseen, jossa pelasivat Ruotsin, Suomen, Venäjän ja Norjan parhaat P15-ikäluokan juniorijoukkueet. Viime kauden Suomen mestari Kampparit päätyi kivikovaan alkulohkoon Ruotsin mestari Edsbyn ja venäläisen huippujoukkue Kuzbassin kanssa. Tällä kertaa Kampparien pelit jäivät kolmeen alkulohkon otteluun.

Mini World Cup -turnaus pelattiin päätöspäivää lukuun ottamatta hienossa jääpallosäässä – aurinko paistoi ja lämpöasteista huolimatta ulkojää pysyi hyvässä kunnossa. Kampparit pääsi turnausta edeltävänä päivänä ottamaan ensimmäistä kertaa tuntumaa täysimittaiselle jääpallokentälle Edsbyn jääpallohallissa, sillä Suomessa olosuhteet eivät olleet sallineet isolla kentällä pelaamista maaliskuun jälkeen.

Turnauksen 16 joukkuetta oli jaettu neljään neljän joukkueen alkulohkoon. Aiemmista vuosista poiketen lohkojako oli tehty niin, että Suomen ja Ruotsin mestarit pelasivat samassa B2-lohkossa. B2-Lohkossa pelasi myös aiemmissa MWC-turnauksissa hyvin menestynyt ja kahdesti voiton kuitannut Kuzbass. Venäläiset joukkueet ovat voittaneet turnauksen vuodesta 2012 alkaen. Mini World Cup -turnaus järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1986 ja se on pelattu siitä lähtien joka vuosi. Ennen tätä vuotta mestaruuksista 17 oli mennyt ruotsalaisille ja 12 venäläisille.

Ensimmäisessä ottelussa kaatui ruotsalainen Sirius

Kampparit voitti ensimmäisessä Mini World Cup -ottelussaan ruotsalaisen Siriuksen selvin 8-4 (5-0) lukemin. Ensimmäisellä puolikkaalla Kampparit laukoi ehkä vähän helponkin tuntuisesti taululle lukemat 5-0. Toisella puolikkaalla joukkueen oma peli hieman sekosi ja isolla kentällä pelaaminen alkoi tuntumaan jaloissa. Sirius pääsi peliin mukaan neljällä maalilla, mutta Kampparien johto ei ollut missään vaiheessa uhattuna.

– Toisella puoliajalla vastustaja alkoi ottamaan ylempää ja heittämään pitkää palloa. Meidän pelissä näkyi luonnollisesti ison jään puute. Pojilla oli hyviä onnistumisia ja syöttöjä henkilökohtaisella tasolla, mutta joukkuepeli sekosi ajoittain liikaa, kun sovitusta pelisysteemistä ei pidetty kiinni, mutta tässä vaiheessa kautta ei voi vaatia liikaa. Tärkeintä on, että saatiin heti alkuun voitto, kertasi joukkueen valmentaja Lasse Pulkkinen.

Kampparit taisteli hienosti Kuzbassia vastaan

Toisessa ottelussa vastaan asettui kivikova venäläinen Kuzbass. Kuzbass on voittanut MWC-turnauksen vuosina 2012 ja 2015, ja on pystynyt asettamaan aina kovan joukkueen turnaukseen, joten Kampparit osasi odottaa kovaa peliä.

Kampparit pelasi joukkueena erittäin hyvin läpi ottelun ja jokainen pelaaja noudatti sovittua pelitaktiikkaa. Puolustava peli kantoi pitkälle, kuten varsinkin ensimmäisen puoliajan 0-1 lukemat Kamppareille osoittivat.

– Tuomarityöskentelystä jäi hieman hampaankoloon ja nuorilla tuomareilla jäi lopussa muutama selvä pilkku viheltämättä. Näin hienosti en ole vielä valmentajaurallani nähnyt meidän poikien pelaavan ja taistelevan joukkueena – joka mies ajoi alaspäin ja pelasi joukkueelle. Pojat olisivat ansainneet toisenlaisen lopputuloksen, Pulkkinen harmitteli pelin jälkeen.

Ottelu päättyi Kuzbassin 2-1 (0-1) voittoon.

Ruotsin mestarin syöttöpeli oli kypsää ja joukkuepeli valmista

Ensimmäisellä puolikkaalla Edsbyn hyödynsi lähes kaikki maalipaikkansa ja sai toisella puolikkaalla pari helppoa lisämaalia, kun Kampparit panosti hyökkäämiseen. Edsbyn maalivahti pelasi vakuuttavasti ja vaikka Kamppareille tarjoutui tarvittavat maalipaikat, vastustajan puolustajat pelasivat uhrautuvasti, eikä maaleja kertynyt.

– Lähdettiin otteluun hyvin latautuneena ja tiedettiin, että huippujoukkue Edsbyn on pallollisesti taitava joukkue, joka pelaa tyypillistä ruotsalaista peliä, jossa tulee jättöjä ja hyökkäykset on kontrolloituja. Noin hyvin organisoitua ja taitavaa peliä en ole junnujoukkueelta aiemmin nähnyt. Ensimmäisen puolikkaan maaleihin ei mahdettu mitään, mutta loppulukemat olivat vähän liian isot pelitapahtumiin nähden, pohti joukkueen valmentaja Lasse Pulkkinen.

Ensimmäinen puoliaika meni suunnitellusti, vaikka se päättyikin Edsbynille 2-0. Kamppareilla oli kuitenkin omat maalipaikkansa. Toisella puolikkaalla Kampparit panosti voimakkaasti hyökkäämiseen ja nosti koko joukkueen ylös. Kampparit taisteli voimakkaasti loppuvihellykseen saakka hakien maalia ja viimeiset kymmenen minuuttia pelattiinkin Edsbyn päädyssä, kuten tilastot kertovat – kulmat Kamppareille 11-4. Edsbyn kuitenkin voitti ottelun 4-0 (2-0).

Edsbyn ja Kuzbass pelasivat pronssiottelussa varsinaisella peliajalla tasan 2-2 ja voittaja ratkaistiin rankkarikisassa, jonka voitti Edsbyn. Turnauksen finaalissa pelasivat venäläinen Sibselmash ja ruotsalainen Tillberga, jonka otteet eivät olleet vielä alkusarjassa loppupelien tasoa. Mestaruuden voittanut Sibselmash jatkoi venäläisten voittoputkea.

Ehdottomasti kannatti osallistua

Vaikka Kampparien turnaus jäi tällä kertaa kolmeen otteluun, oli turnausreissu ehdottomasti kannattava.

– Tiesimme etukäteen, että edessä on kovia pelejä ja niitä me lähdettiinkin hakemaan. Hieman harmittaa, että lohkojen tasoerot olivat tällä kertaa aika selvät ja meille sattui näin kova lohko. Pojat olisivat ansainneet muutaman pelin lisää, mutta uskon reissusta jääneen pojille hienoja kokemuksia, mietti Pulkkinen turnauksen päätteeksi.

Koko joukkue taisteli hienosti ja kaikista pelaajista voi kotiväki ja valmentajat olla ylpeitä. Tällaisia kovia pelejä tarvittaisiin ehdottomasti enemmän, sillä näistä joukkue syttyy eniten ja pelaajat kehittyvät.

Sunnuntaina Kampparit pelasi vielä Edsbynin hallissa harjoitusottelun toista jatkopeleistä tippunutta suomalaisjoukkuetta, Botniaa vastaan.

Kuvia joukkueen turnausreissulta Instagramissa.

Teksti ja kuvat: Mari Ukkonen