Iinalle MM-kokemusta Kiinasta

16.01.2018 | Juniorit, Yleinen

Kampparit P15 musta -joukkueessa pelaava Iina Lempinen osallistui viime viikolla Kiinassa pelattuihin naisten jääpallon MM-kisoihin. Tuliaisena Iinalla oli kosolti kokemusta ja kulttuurielämyksiä, joista moni vain haaveilee. Suomen naisten maajoukkue sijoittui MM-kisoissa neljänneksi.

Kiinan Chengdessa 9.-13.1.2018 käydyt MM-kisat pelattiin luonnonjäällä ja luonnonvalossa. Pelaajille oli kerrottu, että kenttä oli tehty ikijäässä olevan järven jäälle. Pelit päästiin pelaamaan hienossa jääpallosäässä – aurinko paistoi ja pakkasta riitti, mutta lunta ei kuitenkaan ollut.

Jään pinta aiheutti tekojäähän tottuneille länsimaiden joukkueille haasteita, sillä jää oli epätasainen ja jään pauke hämmensi pelaajia. Esimerkiksi Ruotsin joukkue ei pystynyt pelaamaan heille ominaista alakerran syöttelypeliä, vaan pelin piti olla suoraviivaista, koska pallo ei pysynyt lavassa totuttuun tapaan.

15-vuotias Iina Lempinen pelasi Kiinassa ensimmäistä kertaa naisten maajoukkueessa. Aiemmin maajoukkuekokemusta oli kertynyt jo tyttöjen T17-maajuokkueesta, mutta naisten kisoissa puitteet olivat isommat ja pelit kovemmat.

Kisojen avajaiset olivat kiinalaiseen tyyliin näyttävät ja pelikentän laidalla ollut temppeli loi kisoille kauniit puitteet. Luistimet vaihdettiin kentän laidalle tuoduilla penkeillä, sillä varsinaiset pukukopit sijaitsivat sen verran kaukana. Kiinan muurille oli noin tunnin ajomatka. Tällaisissa olosuhteissa pelaaminen on monelle ainutkertainen kokemus.

– Pitkä lentomatka ja aikaero rasittivat kehoa, ja Kiinan ilmansaasteet tuntuivat pelatessa ja juostessa keuhkoissa. Friteerattu rasvainen ruoka kävi kyllästyttämään ja äidin tekemää kotiruokaa tuli ikävä, Iina kertoi reissun haasteista.

Nuorentuneella joukkueella hyvä joukkuehenki

Nuorentuneella joukkueella kisoihin lähtenyt Suomi pelasi helpommassa B-lohkossa, sillä edellisissä naisten MM-kisoissa Suomi sijoittui kuudenneksi. Iina huilasi vielä ensimmäisen pelin Kiinaa vastaan, mutta pelasi muut ottelut. Suomi voitti oman lohkon ottelut selvästi: Kiina kaatui 10-0, Sveitsi 27-0 ja Viro 9-0. Puolivälierässä USA:ta vastaan Suomi joutui tiukemmalle, sillä siinä ottelussa jouduttiin rangaistuslaukauskilpailuun, jonka Suomi lopulta voitti 3-2. USA ottelu siis Suomelle lukemin 5-4.

Muutama tunti USA pelin jälkeen oli jo vuorossa semifinaali, jossa vastassa oli paremmin levännyt Venäjä. Venäjällä oli matkassa useita naisten sarjaa Ruotsissa pelaavia ja se näkyi joukkueen otteissa. Venäjä voitti semifinaalin 4-0 ja Suomen kohtaloksi jäi pronssiottelu, mutta jo tuolloin oli selvää, että sijoitukseen tulee parannus edellisistä kisoista.

Suomi oli vielä hyvin mukana Norjaa vastaan pelatun pronssiottelun ensimmäisellä puoliajalla, mutta tauon jälkeen norjalaiset karkasivat lopulta 5-2 voittoon ja veivät pronssimitalit. Loppuottelussa Ruotsi voitti Venäjän ensimmäisen puoliajan ainokaisella maalillaan, ja ruotsalaiset saivatkin kisojen päätteeksi ripustaa kaulaansa kultaiset mitalit.

– Pelillisesti kisat ei mennyt itselläni niin hyvin kuin olisin halunnut. Tällä kokoonpanolla ei oltu pelattu ennen Kiinaan lähtöä vielä kertaakaan yhdessä joukkueena, mutta tultiin tosi hyvin toimeen – meillä oli hyvä joukkuehenki. Pronssiottelu olisi ollut ihan voitettavissa, mutta meillä pakka ei enää pysynyt kasassa ja Norja pääsi liian helposti meidän läpi varsinkin toisella puolikkaalla, Iina harmitteli kisoista kotiuduttuaan.

Iinan MM-kisareissua oli tukemassa Putaan Pulla Haukiputaalta. Seuraavan kerran maajoukkueen paita on mahdollista pukea Uppsalassa 18.-19.3., kun T17-maajoukkue pelaa Ruotsia ja Norjaa vastaan. T17-maaotteluihin lähtevä joukkue nimetään myöhemmin.

Suomen ottelut MM-kisoissa:

  • 9.1. Suomi – Kiina 10-0
  • 10.1. Suomi – Sveitsi 27-0
  • 11.1. Viro – Suomi 0-9
  • 12.1. Puolivälierä: USA – Suomi 4-5 (2-2) (0-0) rl 2-3
  • 12.1. Semifinaali: Venäjä – Suomi 4-0
  • 13.1. Pronssiottelu: Norja – Suomi 5-2 (2-1)

Teksti: Mari Ukkonen
Kuvat: Artur Fedorov