Kamppari-karhu 21.2.2016

21.02.2016 | Yleinen
Kampparikarhu

Kampparikarhu

Kamppari-karhu:

Rohkeasti mukaan erotuomarikursseille ja kentälle viheltämään!

Kamppari-karhu ehti asettua juuri ja juuri paikalleen kisakatsomoon, kun ensimmäisen minuutin jälkeen Valtteri Hauska nappasi pinkin pallon maaliin Juho Liukkosen syötöstä! Siinä meinasi mennä karhun kellotkin sekaisin moisesta ilon hetkestä heti kärkeen! Lupaava alku Mikkelin Kamppareiden ja OLS:n välieräpeliin Bandy-liigassa, jossa tämän pelin voittaja jatkaisi matkaa mitalipeleihin ja toinen pelikaveri jäisi jo kesälomille! Karhua kiinnosti pelin lisäksi kuitenkin myös se, miten sitä peliä oikein johdetaan kentällä ja vähän sen laidallakin.

Karhun askel hamusi kysymään asiaa tuomareilta ja tuomareiksi aikovilta! Karhun huomio kiinnittyi siihen, että kentällä hääri kolme tuomaria, joista kuulutuksen mukaan yksi oli päätuomari Mats Olof Gustafsson ja kaksi linjatuomaria: Sami Kaipio ja Tom Niiranen. Pystyvätkö tuomarit näkemään paremmin peliä kuin Kamppari-karhu?

Viime syksynä Mikkelissä tuomarikurssille osallistui 10 tuomarikortin saanutta tuomarikokelasta, joista kaksi Kamppari-naisten joukkueessa pelaavaa. Tero Tuhkanen veti kurssia. Seuraava kurssi on jälleen ensi syksynä. Elli Kärkkäinen ja Wilma Jokinen (alla kuvassa) ovat tuomaroineet kurssin jälkeen: —P8-pelissä tuli 6 ja koululaisturnauksessa 12 peliä vihellettyä, Elli kertoi. Wilmallakin on vihellyksiä: —P13-, P8- ja P10-pelit eli yhteensä noin 10 peliä. Kurssi kesti noin 4 tuntia.

DSCN4109

Mikä ihme vetää naisia viheltämään pelejä? —Siitä saa kokemusta, oppii paremmin säännöt ja saa vähän taskurahaa, Elli Kärkkäinen muistuttaa. Wilma Jokinen lisää: —Kiinnosti kokeilla viheltämistä, siitä saa kuitenkin uutta näkökulmaa myös omaan pelaamiseen. Kuin yhdestä suusta naiset lisäsivät: —Viheltämällä voi jatkaa omaa peliuraa ja tuomarina on kivaa nyt myös omien pelien välissä. Samalla 20. minuutilla Kimmo Huotelin nakkasi pallon maaliin niin, että lukemiksi rojahti syöttäjän Jaakko Liukkosen jälkeen selkeät 2—0. OLS päätyi ottamaan aikalisän. Siinä ei ehtinyt karhukaan kissaa sanoa, kun heti aikalisän jälkeen seuraavalla minuutilla Juho ”Lipi” Liukkonen näytti lukemiksi 3—0.

Jos Kamppari-karhu saisi päättää, jääpalloon otettaisiin lisää käsimerkkejä: ne olisi tarkoitettu yleisölle! Nimittäin tsemppiä ja kannustusta tarvitaan aina pelissä kuin pelissä. Mutta mikäs on nuorten tuomareiden mielestä vaikeinta tuomarityössä, kun itse häärää kentällä viheltämässä? —Vaikeinta on käsimerkit, pelissä hyödyn katsominen, yleinen tulkitseminen, esim. mailaan lyömisen ja kampituksen ero tai ylipäänsä rikkeiden katsominen, sanovat Kärkkäinen ja Jokinen. Ja juuri silloin Kampparien Alpo Kaartinen tekee kuin keskustelun kuulleena rikkeen: 10 minuuttia jäähylle väkivaltaisuudesta. Nallekin jo vakavoitui. Ja sitten naiset lisäsivät: —Huom! Pelistä pitää tehdä sujuvaa, eikä saa viheltää turhaan.

Kun 38. minuutti nytkäytti Hänskin kellon viisariaan, napautti Eetu Karhunen kapu Kimmo Huotelinin syötöstä tilanteeksi aika vakuuttavat 4—0. Pian sen jälkeen saatiin toinen esimerkki ryhdikkäästä tuomarityöstä: OLS:n Jukka Loukkola sai ulosajon kentältä törkeän väkivaltaisuuden takia. Loukkola näytti nallensa hävittäneeltä ja kiehui suihkuun mennessään vielä tovin. Onneksi Kamppareilla oli mukana oma karhu! Ihan täytyi ihmetelläkin, miten tämä OLS onnistui voittamaan Oulussa Mustat. Liekö ollut vain kotikenttäetu ja tuuria? No, varmaan hyvää peliäkin! Ensimmäistä puoliaikaa pelattiin kuitenkin 2 minuuttia enemmän kuin normaalisti aikalisän takia.

Tauolla karhu ehti jututtaa myös pallopoikia. Pallopojaksi tai -tytöksi pääseminen on jo vähän kuin alkua tuomariuralle, kun siinä karhun mielestä tarvitaan pelisilmän lisäksi tarkkaavaisuutta ja yhteistyötä toisen kanssa. Kuvassa vasemmalla Matias Kinnunen ja oikealla Veeti Herranen olivat varmoja siitä, miksi kannattaa ryhtyä pallopojaksi: —Hauskinta on kerätä palloja! Muut pallopojat pelissä olivat Jere Immonen ja Paavo Tapio.

DSCN4110

 

Yleisöä oli välieräpelissä mukana 852, mikä on kauden ennätys. Vain laulukuoro tai faniklubi puuttui pelistä. Toivotaan sitä ensi kerraksi eli lauantaiksi, kun Kampit kohtaavat Akilleksen. Yleisössä varmasti lyhyin (jos koiria ei lasketa mukaan) oli 60-centtinen Kamppari-pipoinen Anniina (alla kuvassa) vaunuissaan!

DSCN4112

Yleisön joukosta löytyi myös tuomarien pääjehu Tero Tuhkanen (alla kuvassa): —Tuomarikurssista peruskurssi käydään kerran ja sitten joka vuosi täydennetään eli kun tulee uusia sääntöjä ja muita ajankohtaista. Tero on kouluttanut jo kolme vuotta Bandy-liigan liigatuomarit: —Olen erotuomarivaliokunnan puheenjohtaja, kansainvälisen jääpalloliiton sääntö- ja erotuomarikomitean jäsen myös 3 vuotta. Samalla vihellän myös liigassa, mutten esim. Mikkelissä, kun oma poika pelaa. Haa – aika äijä siis tuomariksi tuo Tero Tuhkanen!

DSCN4114

Tero Tuhkanen kannustaa nuoria mukaan erotuomariksi: —Siinä pysyy mukana lajissa, se käy myös urheilusta ja siitä maksetaankin vähän. Nyt tarvittaisiin erityisesti naiserotuomareita naisten kisoihin ja samalla kansainvälisille kentille myös sekä naisia että miehiä. Suomestahan löytyy maailman parhaat päätuomari ja linjatuomari MM-tasolla. Suomalaisia erotuomareita arvostetaan maailmalla, esim. miesten MM-kisoissa Suomesta pääsi kaksi tuomaria, muista maista yksi. Erotuomarina voi päästä siis pitkälle. Ja vielä pelaaja-aikana voi hyvin viheltää. Rohkeasti vaan mukaan erotuomariksi! Otamme kaikki innokkaat avosylin mukaan!

Tuhkasen innostuksen aikana ehtikin jo tulla maaleja. Tykitystä jatkoi 5—0-tilanteeksi 52. minuutilla Jari Purovirta maalivahti Markus Hartikaisen syötöstä. OLS sai ainokaisen maalinsa (5—1) 55. minuutilla Atte Lämsän ja syöttäjä Ilari Nikulan ansiosta. Sitten mentiinkin jo niin kovaa, että 6—1-tilanteeseen päädyttiin 59. minuutilla Kimmo Huotelinin ja Jari Purovirran töistä ja 62. minuutilla puolestaan laukoi Juho ”Lipi” Liukkonen ja syötti Tuomas ”Tumppi” Liukkonen tilanteeksi uudet lukemat 7—1. Mustia kiritti huikeat onnistumiset pallojen ryöstöstä OLS:n pelaajilta, vaikka muutaman pallon OLS:kin vei Mustilta. Kun 65. minuutti lähestyi seuraavaa, oli tilanne jo 8—1 Eetu Karhusen ja Santeri Laitisen ansiosta. Ja Eetu vaan painoi vielä 72. minuutilla tylysti OLS:lle 9—1 Valtteri Hauskan syötöstä. Tuntui, että ilotulitus vaan jatkui, kun tilanteeksi 10—1 Juho Liukkonen sai maalin pussiin 74. minuutilla Eetu Karhusen syötöstä. Lipi vielä jatkoi urakointia loppulukemiksi 11—1 syöttämällä Santeri Laitiselle vielä 82. minuutilla.

Otteluisäntänä oli Honkarakenne Oyj ja palkintoraadissa (Lauri, Juuso ja Elias Tikanoja) päädyttiin antamaan pelin parhaimmat nimitykset Kamppareiden Valtteri Hauskalle ja OLS:n Juho Airaksiselle. Onnea!

Pelin päätteeksi karhu kysyi vielä voitokkaalta Mustien joukkueen valkulta Antero ”Lere” Leväseltä tuomariasiaa: —Osallistuin noin 4 – 6 vuotta sitten tuomarikurssille viimeksi. Se on tärkeää. Tuomari on pelin johtaja!

Jess! Siispä tuomarin kimppuun, mitähän pelin tuomari tuumaa asiasta? Linjatuomari Tom Niiranen (alla kuvassa) aloitti hommat vuonna 2002: —Aloitin silloin vielä pelaajana, olin junnupeleissä tuomarina. Hauskinta ovat onnistumiset ja hyvät fiilikset, jännitys ja pelin huuma. Tietysti pitää olla myös itsekriittinen omaan toimintaan ja analysoida myös pelin jälkeen asioita. Erotuomarina saa hienoja kokemuksia, pysyy hyvin lajin parissa ja voi työskennellä kotimaan ja ulkomaan kentillä.

DSCN4118

Tom Niirasen (alla kuvassa takana) viesti nuorille Bandy-harrastajille: —Lajin parissa pystyy hyvin jatkamaan myös oman peliuran jälkeen. Sinne vaan rohkeasti mukaan erotuomarikursseille ja kentälle viheltämään!

DSCN4116

Kamppari-karhu